سفارش تبلیغ
صبا ویژن
دانش

معادن نقره در افغانستان  

مهمترین معادن نقره افغانستان (طلای سفید) در ارتفاعات بدخشان، منطقه پنجشیر، در سیم کوه هرات، خاکریزقندهار،غوربند و علاقه هزارجات و در رگه‌های معدن سرب بی بی گوهر (قندهار) ومقداری در معدن مس عینک مشخص گردیده‌است.

ذخایر نفت و گازافغانستان  

نخستین عملیات حفاری جهت اکتشاف نفت و گاز در افغانستان در سال 1956 انجام شده‌است بطوری که در سال 1959 منجر به اکتشافمیدان نفتی انگوت درسرپل گردید. در فاصله سالهای 1959 تا 1966 پنجاه حلقه چاه اکتشافی دیگر نیز در این حوضه حفر گردید که باعث اکتشاف 3 میدان گازی بزرگ یتیم تاق (1960)،خواجه گوگردک(1961) و خواجه برهان(1964) شد.

 

طبق مطالعات چندین ساله متخصصین روسی و افغانی از سال 1966 تا 1981 دست کم دو میدان نفتی کوچک، یک میدان گازی بزرگ (جرقدوق) و دو میدان گازی دیگر کشف شده‌است که عمدتا در بخش شمالغربی کشور می‌باشد.

حوضه شمال قسمتی از حوضه عظیم نفت و گاز آمودریا می‌باشد که از نظر میزان ذخیره در بین 152 حوضه نفتی و گازی کشف شده جهان در رده پانزدهم قرار دارد. این حوضه 515 هزار کیلومتر مربع وسعت دارد و در چهار کشورافغانستان، ایران،ترکمنستان وترکمنستان گسترش دارد. بر اساس مطالعات انجام شده می‏توان مجموع ذخایر نفت و گاز شمال کشور افغانستان را اعم از ذخایرکشف شده و کشف نشده که قابل استحصال می‌باشند به صورت زیر تعیین نمود. درسالهای 1980 روسها مجموعا ذخایر معادن افغانستان را 95 میلون بشکه وقابل استخصال را 300 میلون بشکه تخمین نموده بود. ولی بعداً این ارقام اضافه شده‌است.

  • مجموع ذخایر کشف شده نفت 1/8 بیلون بیلر تیل خام در بین مزارشریف و شبرغان وجود دارد
  • مجموع ذخایر نفت قابل استحصال 1569 میلیون بیرل
  • مجموع ذخایر کشف شده گاز در حدود 444 بیلون متر مکعب
  • مجموع ذخایر گاز مایع562 بیلون متر مکعب گاز مایع

دراین اواخر تحقیقاتی که توسط سازمان امریکائی ناسا انجام گرفت مشخص شد در افغانستان بیشتر از 100 حوضه نفت و گاز وجود دارد. تاکنون در افغانستان بیشترین تحقیقات انجام شده در پنج حوضه نفت خیز صورت گرفته که دوحوضه آن در شمال آمو، یک حوضه آن در هلمند، یک حوضه در هرات و یک حوضه آن در کتوازولایت پکتیا قرار دارد.

معادن نمک افغانستان  

معادن نمک طعام در اندخوی، تاقچه خانه تالقان، نمکسار هرات، مغور غزنی و غیره می‌باشد. تولیدات نمک افغانستان دریک سال 13000 تن می‌باشد. نمک تاقجه خانه تخار دارای آیودین می‌باشد.

معادن سنگ مرمر در افغانستان  

یکی از سنگهای نیمه قیمتی که در تزئین وتعمیرات کار می‌گیرند مرمر است. هم اکنون در حدود 35 نوع سنگ مرمر با 45 رنگ مختلف در معادن کشور قابل دریافت بوده که ارزش مجموعی آن بالغ بر 150 میلیارد دالر تخمین زده شده‌است.

انواع مرمرسفید خوگیانی، «مرمر سفید چشت هرات»، «مرمر کریمی سمنگان مرمر سیاه کابل، مرمر فولادی وردگ، مرمر شیرچائی سالنگ، مرمر سبز تره خیل و کاریز میر و مرمر سرخ کندهار از جمله مرغوبترین نوع سنگ‌های مرمر اند که داری جنسیت میده دانه بوده و بعد از صیقل و پالش کاری شفافیت و جلای خاص را نشان می‌دهند. تا اکنون در افغانستان مانند فابریکه حریق شده حجاری و بتون کابل دیگر کدام فابریکه وجود ندارد که سنگ مرمر را به ظرفیت کشور قطع و پالش کنند. آمار و ارقام احصایوی نشان می‌دهد که 80 درصد سنگ‌های مرمر و گرانیت افغانستان به منظور پروسس و پالش به کشور پاکستان به قیمت 40 دالر فی تن منتقل می‌گردد، که بعد از پروسس با قیمت 300 دالر فی تن دوباره بالای افغانستان به فروش می‌رسد.

 


کلمات کلیدی:


نوشته شده توسط 92/2/17:: 7:1 عصر     |     () نظر